Veel gestelde vragen en het oplossen van problemen met inductie koken!

Hieronder vindt u de meest gestelde vragen over inductie koken, en een aantal tips om een probleem op te lossen!

1. Wat doe ik als mijn inductiekookplaat niets doet en het apparaat geeft geen foutcode?

Bij de meeste geleverde inductie kookplaten zit een instructie boekje alwaar u foutcodes terug kunt vinden met een mogelijke oplossing. Geeft de kookplaat geen foutcode in het display ga dan verder.

Controleer of de stekker van het apparaat goed in het  stopcontact zit.

Controleer in de meterkast of de juiste stoppen/zekeringen zijn ingeschakeld.
- Vaak doet de linker of rechterkant niets, dit betekent dan vaak dat 1 van de 2 stoppen doorgeslagen is, dus of de wipschakelaar omzetten of de stop vervangen.

Als andere apparaten ook niet werken, is misschien de hoofdschakelaar uit.
U kunt dit in de meterkast nakijken.

Wij adviseren u NIET zelf na te gaan of er spanning op het stopcontact staat. Een Perilex aansluiting kan verschillende indelingen van fase en 0 hebben. Daarnaast hoort de spanning hoger te zijn dan op een normaal stopcontact.
Ook daarvoor hebt u speciale gereedschappen nodig.

2. Toelichting resetten inductie kookplaat. (zeer nuttige tip!)

Sommige elektronische storingen in uw kookplaat lost u op door het apparaat te resetten. Dit doet u door het apparaat minstens 60 minuten spanningsloos te maken.

Maak het apparaat spanningsloos door de stekker uit het stopcontact te halen of de zekeringen in de meterkast uit te schakelen. Het heeft geen zin het apparaat uit te schakelen met de aan/uit-toets.

Als de storing zich blijft voordoen, moet er een andere oplossing gezocht worden.

3. Uitleg plaatsing van de pannen.

Koken met inductie gebeurt door middel van magnetisme. Het in de kookplaat opgewekte magnetische veld verwarmt de panbodem rechtstreeks. Dat kan alleen als de panbodem ook magnetisch is, en voldoende dik. De volgende punten zijn daarom van belang:

Gebruik pannen met een geschikte magnetische bodem.
Gebruik pannen met een magnetische diameter die past bij de zone. Sommige pannen hebben wel een grote bodem, maar de magnetische schijf in de bodem is veel kleiner. Let daar op bij aanschaf en gebruik.
Zet de pan precies midden op de kookzone.
Pannen mogen niet te dicht bij elkaar staan, en zeker niet tegen elkaar. Als pannen te groot zijn, kunt u beter een andere zone gebruiken.
Zorg dat de pannen minstens twee centimeter van de bedieningstoetsen af staan.

4. Wat doe ik als de zones van de inductiekookplaat steeds aan en uit gaan?

Uitleg pendelen van de instellingen.

Als u twee achter elkaar liggende kookzones tegelijk op vol vermogen gebruikt, gaat de kookplaat "pendelen". U hoort dan een tikkend geluid. Dat is het geluid van de over en weer aan- en uitschakelende zones. Dit betekent dat de kookplaat het vermogen verdeelt om te voorkomen dat de zekering overbelast wordt. Dit is een normaal verschijnsel en is geen technisch probleem.

Plaats, indien mogelijk, een van de pannen op een naastgelegen zone.

5. Toelichting geluid inductie kookplaat. 

Een inductiekookplaat kan om verschillende redenen geluid veroorzaken.

Pannen die te dicht bij elkaar staan, kunnen een tikkend geluid maken. Probeer de pannen iets verder uit elkaar te zetten. Uiteraard moet elke pan wel binnen de zone blijven.
De bodem van de pan kan een tikkend of fluitend geluid maken. Dit geluid duidt meestal op slijtage van de pan en is niet te repareren.
Vocht onder de pan kan een geluid veroorzaken. Zorg dat de kookplaat droog blijft en maak de kookplaat direct schoon na overkoken.
De koelventilatoren maken geluid. De koelventilatoren koelen de elektronica tijdens het gebruik van uw inductiekookplaat. Soms schakelt de ventilator pas in als de temperatuur boven een bepaalde waarde komt. Als de ventilator lawaai maakt moet deze vervangen worden.

6. Wat doe ik als mijn inductiekookplaat kortsluiting veroorzaakt?

Did duidt op een defecte printplaat 
Kortsluiting in uw inductiekookplaat duidt op een probleem in de elektronica.
- actie: direct de stekker er uit en de servicedienst inschakelen.

7. Wanneer is het nog zinnig om uw inductie te laten repareren?

Het meest voorkomende probleem is kapotte printplaten. Indien dit het geval is begint dit aan de linker of rechterzijde. Indien 1 zijde het niet meer doet dan volgt de andere zijde vaak binnen een korte tijd.
(controleer eerst uw stoppen in de meterkast)

Dit komt het meest voor bij oudere inductie kookplaten, ergens na een jaar of 8. Dit is ouderdom van de toenmalige systemen, gemiddeld gaan deze kookplaten 11 tot 12 jaar mee.

Printplaten vervangen, indien nog verkrijgbaar is een kostbare zaak, meestal zo rond de 450 euro per zijde. Als de inductie kookplaat niet ouder is als 5 jaar dan is dit nog wel te doen, is de kookplaat ouder dan is het beter een nieuwe te kopen.

De huidige inductie kookplaten (bron fabrikant en uitvinder Brandt) zullen naar verwachting tussen de 12 en de 15 jaar meegaan. 

8. Schoonmaaktips voor uw inductie kookplaat.

Klik hier om naar deze pagina over schoonmaken toe te gaan;

9. Goede ventilatie zorgt voor een veel langere levensduur!

Inductiekookplaten dienen een optimale ventilatie mogelijkheid te hebben. Indien deze niet goede ventilatiekansen heeft dan raakt deze regelmatig oververhit, en op den duur zorgt dit er voor dat uw inductie kookplaat jaren te vroeg stukgaat.
Ventilatie is zeer belangrijk voor een inductiekookplaat en verlengt de levensduur.

Het beste advies:
- plaats een rooster in de plint van ca. 4 x 25 cm., dan wordt de lucht van onder aangezogen achter uw kast langs, zorg dan ook dat er in de achterzijde bovenaan uw kast dan ook een behoorlijke ruimte zit, of beter verwijder de achterwand.
- aan de voorzijde van uw kast heeft de kookplaat ca. 5 mm over de breedte van de kookplaat nodig, mocht hier nog een koplat tegen uw blad zitten verwijder deze dan. U ziet deze toch niet.

10. Kunnen wij helpen uw probleem op te lossen?

Indien u toch een defect of storing heeft en deze niet op weet te lossen mag u ons altijd mailen, wij zullen dan proberen u te helpen, cq. te adviseren.
info@keukenwarenhuis.nl
(graag dan wel het merk, aankoopjaar en typenummer er bij vermelden)